solpaneler på villatak

Solceller och optimerare

Solceller med optimerare vs utan optimerare

Upp till 25% mer solenergi med optimerare

Växelriktarna från SolarEdge ger både bättre effekt och högre nivå av säkerhet på din anläggning. De gör det även möjligt att följa elproduktionen från dina solceller, direkt i mobiltelefonen!

Strängväxelriktare utan optimerare

Har du en strängväxelriktare kommer alla solpaneler att vara sammankopplade och påverka varandra. Om till exempel en enskild panel faller i skugga, kommer även andra paneler tappa i effekt till samma nivå som panelen i skugga. Det medför en sämre effekt för hela solcellsanläggningen.

 

​Övervakning 

Om ditt system saknar optimerare kan den enbart utläsa hur stor den totala produktionen från anläggningen är. Du kan därför inte se vilken enskild panel som underpresterar, vilket också försämrar dina möjligheter att nyttja din garanti för en trasig panel.

 

​Säkerhet 

Om din anläggning saknar optimerare kommer solcellerna att inneha livsfarlig spänning då solen skiner, oavsett om växelriktaren är på eller av.

Solaredge växelriktare med optimerare

Med optimerare installerade arbetar varje enskild solpanel för sig själv. Det innebär att om en viss panel är skymd av skugga kommer inte produktionen från övriga paneler att påverkas. I slutändan ger detta en anläggning med högre effekt än ett system med strängväxelriktare, och resultatet kan ge en skillnad på upp till 25 procent.

Övervakning 

Optimerarna ger dig möjlighet att noggrant följa produktionen från din anläggning via mobiltelefon eller dator, och till exempel jämföra den månadsvis. Skulle någon panel vara trasig eller inte producera i nivå med förväntan kan du enkelt påvisa felet och nyttja din garanti.

Säkerhet 

Med ett optimerarsystem kan du stänga av växelriktaren föra att sänka spänningen på dina solpaneler. Det gör det möjligt att på ett säkert sätt röra sig på takytan, till exempel när rengöring eller reparation behövs, eller vid andra åtgärder på taket såsom sotning.

Solaredge växelriktare

Med solaredges system kan man se att den fjärde solpanelen uppifrån till vänster inte är aktiv. På de övriga solpanelerna syns varierande produktion. Utan solaredge systemet hade det inte gått att se.

 

Med de klassisk strängväxelriktare hade man i princip aldrig sett att en solpanel inte producerade. Då behövs istället en elektriker som mäter hela anläggningen på plats.

 

I de äldre systemen är det den lägst producerande solpanelen som bestämmer hur mycket de andra solpanelerna producerar.

När dina solpaneler installerats kan du ladda ner appen från Solaredge, där du kan se hur solproduktionen fortlöper.

Du kan se statistik över hur mycket el som producerats  av solpanelerna under aktuell månad, eller per år. Du kan även se hur mycket varje enskild solpanel producerat och om det är någon solpanel som underproducerar eller inte fungerar alls (se bilden nedan).

Bilden till vänster visar elproduktionen från solpanelerna en solig dag i april månad.

DT enegi solceller
  • Facebook
  • Instagram

Skicka ett meddelande

Intresserad av:

© 2020 by Dalaträhus-Energi