top of page

Hur vet man vilka solpaneler man ska välja?

På solcellsmarknaden finns en hel djungel av olika märken, vilket gör det svårt att veta hur man ska tänka inför ett köp. Det finns dock några konkreta tips som kan vara till hjälp i urvalet av solcellspaneler.


1. En vanlig jämförelsemetod inom solcellsbranschen är att titta på priset per watt. Det kan skilja mycket i pris per watt mellan de billigaste och dyraste märkena du tittar på. Därför är en stark rekommendation att göra en översiktlig koll på priset per watt innan du bestämmer vilka solcellspaneler du ska införskaffa.


2. Se till att solcellspanelerna du tittar på har en IEC 611215-certifiering. En sådan innebär att de har godkänts av ett kontrollorgan som utvärderat huruvida det som påstås i tillverkarnas specifikationer, faktiskt påvisats i tester.


3. Kolla upp och jämför garantierna på olika solcellspaneler. Det bör dels finnas en garanti för att de ska hålla under en viss tid, vanligen över 10 år eller mer. Det bör dessutom finnas en garanti för att en viss effekt ska kunna upprätthållas över tid. Solceller tenderar att minska i effektivitet efter ett antal år, men det brukar finnas vissa garantier, till exempel att de inte får försämras med mer än en femtedel efter 25 år.


Utöver dessa tips kan det vara intressant att jämföra solcellspanelerna rent estetiskt. Tekniken de är gjorde av skiljer sig åt, vilket påverkar utseendet framförallt. Det som kallas monokristallina solceller, tenderar att ha en enhetlig svart ton. En annan sort som kallas polykristallina solceller ger ett fläckvis blått, glittrande intryck. Valet av sort är dock främst en smakfråga, då det inte kan sägas vara någon större skillnad i lönsamhet mellan dem.

Senaste inlägg

Visa alla

Vilka är fördelarna med Garos laddstationer?

När du använder dig av en användarvänlig laddstation från från Garo och kan du vara säker på att din bil dessutom laddar både snabbt och säkert. Laddaren erbjuder dessutom dynamisk lastbalansering och

Comments


bottom of page