top of page
Installera solpaneler på villa

Installera solpaneler på villan för bättre ekonomi

Vad kostar en komplett solcellsanläggning?

Investeringsdiagram

Svaret på detta beror naturligtvis på en mängd faktorer. Antalet solpaneler är förstås avgörande för priset, men också vilket monteringssystem som krävs för ditt tak samt vilken växelriktare du ska ha. Generellt kan man säga att det blir något billigare per kilowatt ju större anläggningen är. Vi gör alltid vårt bästa för att din anläggning ska passa både ditt behov av el och dina ekonomiska förutsättningar.

Nedan kan du läsa om vad som kan ingå i en solcellsanläggning på ett villatak. Priserna på solcellspaneler, växelriktare och monteringsmaterial ändras naturligtvis hela tiden utifrån världsekonomin, tillgång och efterfrågan mm.

Vi hjälper dig att räkna på kostnaderna

En genomsnittslig solcellsanläggning
kostar i dagsläget ca 150 000 SEK, och har en åtebetalningstid på knappt 10 år 

Exempel på solcellsanläggning

Nyckelfärdig solcellsanläggning:

  • Hybridväxelriktare: Huawei 10kw-KTL

  • Solpanel: Longi 405w, 26 st

  • Monteringssystem: Esdec EVO

  • Kablar, stripes, flexrör, genomföringar etc

  • Installation och resa

 

Pris per kWp, fråga efter offert

Detta är en genomsnitts anläggning för den normala villan. Denna anläggning är estimerad att producera 9400 kWh per år. 

I exemplet säljs 50% av elen som genereras. Detta beror på att det mesta av elen produceras under dagen då man oftast är på arbete och i skola. Detta är bara ett exempel men kan ändå ge en fingervisning på hur fort det kan gå för en anläggning att betala sig. I exemplet tar det alltså ca 9,5 år innan anläggningen är helt betald och all produktion därefter är vinst.

Offertbild genomsnittslig solcellsanläggning
installera solpaneler villa
Återbetalning på ca 10 år - hur?

Redan efter ca 10 år kan din investering i solpaneler gå plus och fortsätter sedan att producera solenergi i många år till, med  väldigt lite underhåll. Det finns flera olika faktorer som tillsammans gör det lönsamt att investera i solenergi.

Mikroproducent

När dina solpaneler är installerade och klara tecknar du avtal för mikroproduktion med ett elbolag du väljer. Det innebär att du säljer den el du inte använder till elhandelsbolaget. Beroende på antal solpaneler och väderstreck så kan solpanelerna ge ett överskott från mars - oktober. Under de andra månaderna så kommer huset att använda i princip all solenergi som du genererar.

Skattereduktion

Den som är mikroproducent har rätt till skattereduktion för elen som sålts till elbolag. Skattereduktionen är 60 öre per kWh (kilowattimme), maxersättning är 18 000 kr (motsvarar 30 000 kWh). Du kan dock endast få skattereduktion för såld el som motsvarar antalet kWh du köpt av elbolaget. Alltså, om du sålt 5000 kWh, men köpt 4000 kWh, så får du endast skattereduktion för 4000 sålda kWh. I detta exempel blir skattereduktionen 2400 kr (4000 kWh x 0,60 kr).

Grönt avdrag - Grön teknik
Elpriser

Elpriserna stiger med några procent varje år och det är svårt att förutsäga hur det kommer att se ut i framtiden. Med en egen solcellsanläggning på er villa, lantbruk eller företag påverkas du inte lika mycket av stigande elpriser, utan sparar troligen mer för varje år som går. Detsamma gäller för nätavgifterna.

Elpriserna varierar, både vad gäller elen du köper och elen du säljer. Skattereduktion och priset på elcertifikat kan också variera. Vi räknar med en återbetalningstid på ungefär 10 år (på en normalstor solcellsanläggning).

Image by Vivint Solar, hus med solceller på tak
bottom of page