top of page

Vilka elbolag betalar mest för solel?

De elbolag som köper in elöverskottet från solcellsanläggningar är vanligtvis villiga att betala det rådande priset på elmarknaden, även kallat spotpriset. Det kan variera lite mellan olika städer, men tenderar att ligga på runt 25–40 öre per kilowattimme. Det förekommer att elbolag erbjuder betalning över spotpriset, så det är värt att jämföra för att skaffa sig en överblick över marknaden. Bolag som Vattenfall, Göteborg Energi och Telge Energi tenderar att ha generösa villkor när det gäller inköp av elöverskott.


Innan man ger sig in i försäljning av överskottselen behöver man kolla upp ett antal saker. Det är till exempel så att många elbolag enbart köper in el från hushåll som redan har ett elavtal hos dem.


Därutöver är det bra att kontrollera huruvida elbolaget köper elcertifikat. Annars kan det bli svårt att tjäna pengar på certifikat från ens solcellsanläggning. Det finns dock en möjlighet att installera en särskild mätare för elcertifikat och nyttja dessa ändå, men det kräver ofta att man anlitar en leverantör av en sådan tjänst. När det kommer till certifikat är det också bra att ta reda på om elbolaget betalar extra för dessa, eller om de redan är inräknade i priset de erbjuder för överskottelen.

Senaste inlägg

Visa alla

Vilka är fördelarna med Garos laddstationer?

När du använder dig av en användarvänlig laddstation från från Garo och kan du vara säker på att din bil dessutom laddar både snabbt och säkert. Laddaren erbjuder dessutom dynamisk lastbalansering och

Comments


bottom of page