Skötselinstruktioner
Solceller + Solaredge
Färdig anläggning
Efter att din solcellsanläggning är färdiginstallerad, skickar vi in en färdiganmälan till dinnätägare. När nätägaren mottagit färdiganmälan, så är de skyldiga att kostnadsfritt byta utdin gamla elmätare mot en ny som kan mäta både den el som du köper och överskottet somdin anläggning matar ut på nätet (det finns dock några nätägare som har uppdaterat hela sittnät med elmätare godkända för solcellsanläggning, t.ex. Uddevalla Energi).
OBS! Det är viktigt att du inte kör i gång din anläggning innan nätägaren bytt ut elmätaren,eftersom de gamla elmätarna kan räkna överskottsel som går ut på nätet som förbrukning.
Slå på din anläggning
Växelriktaren
Börja med att lokalisera växelriktaren.
Under växelriktaren till vänster sitter en DC brytare som ska stå på 1. Se röda ringen.
Säkringar & brytare
Lokalisera kapslingen där säkringarna sitter. Oftast ser det ut som på bilden till höger. De ska stå uppåt för att vara på (beror på märke). Brytaren som syns i bilden nedan står på on.
Säkerhetsbrytare på utsidan
Det ska alltid finnas en brytare tillgänglig för nätägaren. Oftast sitter den på fasaden, men den kan också sitta i ditt fasadmätarskåp. Den ska stå på 1 eller på on.
Sluta avtal om mikroproduktion
Innan du startar anläggningen för produktion ska du också teckna ett elavtal för mikroproduktion, så att du får betalt för den överskottsel du producerar. Du kommer att få ett mikroproduktion ID-nummer av din nätägare, som du sedan kan använda för att sluta avtal med vilket elbolag du själv bestämmer. Det finns många elbolag att välja mellan och vilket elbolag som ger bäst betalt för elen varierar, så det kan löna sig att jämföra erbjudanden för
att få det bästa. När du väl skrivit avtal om mikroproduktion sker försäljning av överskottsel automatiskt och intäkter för solelen står vanligtvis på elfakturan.
Din nätägare ger dig också oftast några öre/kWh i så kallad nätnytta för den el du matar ut på elnätet. Din nätägare skickar in till Skatteverket hur många kWh som du sålt till elnätet. Dessa får du 60 öre x antal kWh tillbaka på skatten. Detta sker per automatik.
Skötselinstruktioner
Enligt de lagar och regler som finns är du som anläggningsinnehavare skyldig att fortlöpande kontrollera att din elanläggning ger betryggande säkerhet mot person- och sakskada. Du behöver också ta hänsyn till livslängden på de olika komponenterna och hur de påverkas av
miljön.
LÄS MER hos elsäkerhetsverket: Kontrollera och underhåll din solcellsanläggning
Enkla punkter för kontroll av anläggningen:
-
Se över din anläggning årligen, gärna på våren efter att snön smält. Titta från marken efter synliga skador på solcellspanelerna.
-
Kontrollera att kablar inte ligger mot vassa kanter, framförallt inte i kabelböjar. Är alla synliga kablar hela? Var uppmärksam på skav, sprickor eller skador efter gnagare.
-
Kom ihåg att solceller är känsliga. Även om solcellerna ligger bakom glaset kan det bli mikrosprickor i dem vid hög belastning. Gå aldrig på en modul. Tryck som är fördelat jämnt över modulen, som snö, är däremot okej.
-
Har det blivit missfärgningar på modulerna? På en anläggning som ligger platt (mindre än fem graders lutning) kan det med tiden växa alger längst ner på modulerna. Torka bort dem med lätt fuktad trasa.
-
Se över larmindikatorer på växelriktarna regelbundet.
-
Titta efter tecken på att vatten läcker in.
-
Vissa tillverkare kan ha krav på att du regelbundet testar så att funktionen är intakt på komponenter som finns för att kunna bryta strömmen till anläggningen om det skulle behövas, läs mer på Elsäkerhetsverkets webbplats.
-
Med digital uppföljning av solcellsanläggningens produktion kan du själv följa så att anläggningen producerar som den ska, kontakta din leverantör om den inte gör det.
En översiktlig kontroll av anläggningen från marken räcker oftast. Om du ändå går upp på taket är det viktigt att tänka på riskbedömningen av arbetet, dels med tanke på att solcellerna är strömförande och hala dels för att arbete utförs på hög höjd (fallrisk).
Rengöring
Är normalt inte nödvändigt ur produktionssynpunkt, vanligt regn räcker oftast. I specialfall då regn inte kommer åt ordentligt eller då det finns estetiska motiv för rengöring bör rengöring dock tillämpas. Använd aldrig högtryckstvätt, vassa föremål eller fläckborttagningsmedel. Gå aldrig eller placera foten direkt på solpanelen, det kan uppstå mikrosprickor. Tvätta heller aldrig i direkt solljus. Stäng av både växelriktare och arbetsbrytare innan arbeta påbörjas på taket. Tänk också på fallrisken.
Snöskottning
Problem med snötäckning ökar ju längre norrut anläggningen är lokaliserad. En annan viktig faktor är (såklart) modullutningen. Behovet av snöskottning måste vägas mot kostnaderna och tiden det tar. Om skottning bedöms nödvändigt bör försiktighet iakttas på grund av halkrisk och risken för att spräcka modulglasen. Använd stor försiktighet för att inte skada solpanelerna och använd aldrig vassa föremål.
Batterilager: kontrollera & underhålla
Enligt de lagar och regler som finns är du som anläggningsinnehavare skyldig att fortlöpande kontrollera att din elanläggning ger betryggande säkerhet mot person- och sakskada. Du ska dessutom kunna tillhandahålla nödvändig information om ditt batterilager och skötseln av det till dem som ska arbeta med anläggningen.
Håll koll på dokumentationen
För att uppfylla kravet på fortlöpande kontroll krävs att du har fått drift- och skötselanvisningar från det elinstallationsföretag som utför installationsarbetet. Du behöver därför försäkra dig om att företaget verkligen levererat all den dokumentation som behövs. Det kan även finnas särskilda anvisningar från tillverkaren i bruksanvisningarna, så se till att spara dessa. Om du köper en lägenhet, hus eller fastighet som redan har ett batterilager är det viktigt att all nödvändig dokumentation följer med vid köpet.
Var uppmärksam på avvikelser
Ett batterilager av litiumjontyp sköter sig normalt självt och ska vara säkert, men man behöver vara uppmärksam på larm och avvikande drifttillstånd. Ett åldrande batterilager blir inte farligt bara för att det förlorar kapacitet. Men skulle man känna lukten av nagellack eller Plastic Padding i batteriutrymmet indikerar det att någon eller några celler har ventilerat och att batteriet inte längre är säkert. Även om batterilagret i det skedet stängs ner finns risk för att skadade celler självantänder. Anlita därför omedelbart ett elinstallationsföretag om batterilagret indikerar fel, så att de kan åtgärda problemet.
LÄS MER: Säkerhetsrisker med batterilager
Det är också viktigt att hålla temperaturen och ventilationen någorlunda stabil i det utrymme där batterilagret är installerat. Laddning vid temperaturer under fryspunkten kan skada batteriet och ge ett mycket instabilt batteri som riskerar kortslutning. Laddning vid höga temperaturer påverkar främst livslängden på batteriet.
Produktblad
Produktblad fick du vid signeringen av avtalet. Där kan du också se vilken garanti dina produkter har. Har du inte kvar produktblad kan du hitta hos leverantören: https://www.solaredge.com/sites/default/files/se_three_phase_inverter_datasheet_swe.pdf
Checkwatt
Om du har valt till Checkwatt så har vi installerat en enhet som heter CM10. Den är till för att Checkwatt ska kunna styra din växelriktare och batteriet samt för att hämta data ifrån den. När vi har registrerat dig med hjälp av QR koden som sitter på enheten så binds den till dig och din e-postadress. För att logga in på deras system gå till energyinbalance.se
Väl där klickar du på kugghjulet längst upp till höger för att fylla i bankkonton och för att acceptera avtalet. Det Checkwatt kommer göra nu är att konfigurera CM10 för att prata med din växelriktare. Därefter kommer de att göra ett test för att se om din växelriktare och batteri klarar av att skicka ut den effekt som checkwatt begär. Detta sker varje dag strax innan klockan 24.00. Klarar man testet då börjar man att leverera stödtjänster och får betalt för detta. En uppskattning av vad du kommer att få betalt hittar du under “economics.”
Vi rekommenderar att du går in på energyinbalance då och då för att se status och för att se om du levererar stödtjänster. Tänk på att batterierna behöver vara kring 20 grader för att kunna ge maximal effekt. Är det något problem så vänligen kontakta oss.
Kom igång med din Mysolaredge app
Varje tillverkare har sitt eget system för att se hur mycket solel du producerar. Gå in på FusionSolar monitoreringssida: https://monitoring.solaredge.com/ , skriv in din epost adress och välj “glömt lösenord." Du kommer att få instruktioner för att skapa/återställa lösenordet. För att komma in via appen på din mobil måste du logga in första gången via datorn.
Koppla växelriktaren till WiFi eller Router
Ladda ner appen ”mySolarEdge”
1. Klicka på menyn uppe till vänster.
2. Klicka på ”Växelriktare kommunikation” i menyn.
3. Skanna streckkoden på växelriktaren med QR-läsaren i telefonen eller skriv in växelriktarens anslutningsuppgifter manuellt i appen.
OBS! Observera att du ansluter till växelriktarens temporära nätverk och inte ditt hemmanätverk i detta läge.
4. Slå på växelriktaren genom att dra den röda brytaren till P och sen släppa. Nu väljer du “Fortsätt”.
5. Välj ”Anslut”.
6. Första gången detta görs står det ”Ej ansluten”. Fortsätt genom att trycka på ”Konfigurera”.
7. Välj ditt WiFi-nätverk som du använder hemma och ange lösenordet. Tryck på Gå med.
8. Det ska visas en grön bock under nätverket i appen när växelriktaren är korrekt ansluten.
Behöver du uppdatera ditt WiFi om du har bytt nätverk:
1. Klicka på ”Glöm” under tidigare WiFi-nätverk och gör om stegen 1-8.
Om det inte går att ansluta till internet via telefon, testa att byta enhet att ansluta med.
Kontaktuppgifter
Solaredge
Werner-Eckert-Str.6
81829 München
+49. (0) 89.454.5970
infoDE@solaredge.com www.solaredge.com
Monitoreringssida: https://monitoring.solaredge.com/
Har du fortfarande problem eller behöver ytterligare hjälp
Vi hjälper dig gärna om du har fortfarande problem som kunde inte lösas med våra guider. Ring oss på 0522-17107 och välj "Support."