top of page

Vad ska man välja för växelriktare?

Växelriktarens funktion är i huvudsak att omvandla den likström som produceras av solcellerna, till växelström som kan nyttjas inuti bostaden. Vanligt är att storleken på växelriktaren anpassas för att ligga något under den effekt som kan uppnås av solcellerna. Det kan till exempel innebära att man väljer en växelriktare på omkring 8 kW, för att installeras till solcellspaneler med en maxeffekt omkring 10 kW.

Det är en god idé att satsa på kvalitet när det kommer till växelriktare. Det är klokast att välja en från någon av de mer välkända tillverkarna. Viktigt är också att se till att det finns tillgång till en bra service, och att växelriktaren är CE-märkt. Den märkningen ska enligt svensk lagstiftning finnas tillgänglig på de växelriktare som ska installeras här.

Utöver själva solpanelerna brukar växelriktaren vara den mest kostsamma delen i en solcellsanläggning. Det tenderar också att vara växelriktaren som tidigast har ett behov av underhåll, av alla komponenter i en anläggning. Hållbarheten för en växelriktare är i bästa fall upp till cirka 20 år, men det förekommer en viss variation. Ofta erbjuder producenterna garantier för ungefär 6–20 år. DT energi erbjuder tilläggsförsäkring för att få garanti upp till 25 år.

Senaste inlägg

Visa alla

Vilka är fördelarna med Garos laddstationer?

När du använder dig av en användarvänlig laddstation från från Garo och kan du vara säker på att din bil dessutom laddar både snabbt och säkert. Laddaren erbjuder dessutom dynamisk lastbalansering och

Comments


bottom of page