top of page

Kan solceller vara en dålig investering?

För att få ut så mycket som möjligt av sina solceller finns det vissa generella riktlinjer som kan vara kloka att förhålla sig till. Det finns omständigheter då det inte är en klok investering med solceller.


Det uppenbara är då det förekommer skugga under vissa tider av dygnet, där man vill ha solcellerna. Om det till exempel finns träd eller fastigheter intill som skymmer solen under vissa tider kan det ha stor påverkan på ens investering. Om det bara är tunnare objekt såsom flaggstänger eller liknande som ger skugga, behöver det inte innebära ett lika stort problem.


Solceller i sydläge ska helst kunna stå utan skugga från klockan 9 på morgon, till 14–15 på eftermiddagen under sommarhalvåret. Sitter de i västlig eller östlig riktning bör det inte heller falla någon skugga över dem under för- och eftermiddag. Solceller placerade i nordlig riktning är inte att rekommendera överhuvudtaget.


Utöver planeringen för riktning och skugga, är det viktigt att ytan där man tänkt installera solceller är i gott skick. Det kan bli omständigt att till exempel behöva byta tak under de kommande åren efter att solcellerna installerats

Senaste inlägg

Visa alla

Vilka är fördelarna med Garos laddstationer?

När du använder dig av en användarvänlig laddstation från från Garo och kan du vara säker på att din bil dessutom laddar både snabbt och säkert. Laddaren erbjuder dessutom dynamisk lastbalansering och

Comments


bottom of page