top of page

Hur stor ska en solcellsanläggning vara?

Det finns vissa saker som kan vara bra att känna till innan man installerar solceller. Det är ofta inte en lönsam affär att sätta upp solceller som producerar mer el än vad hushållet förbrukar årligen. Detta beror på att det inte går att få skatten reducerad för elöverskottet utöver ens årliga förbrukning. I värsta fall kan man till och med behöva betala tillbaka till elnätsföretaget för el som överstiger ens årsförbrukning. Detta kan dock variera mellan de olika bolagen. Hur som helst är det av detta skäl värt att anpassa solcellerna man tänker installera, till elförbrukningen i hushållet där de ska installeras.


En annan uppenbar faktor som blir avgörande för hur mycket solceller man bör installera, är vilken yta man har att jobba med. Vanligtvis är det taket till bostaden, eller annan praktisk yta i närheten, som kan användas för att installera solceller.


Många vanliga solcellssystem upptar en yta på mellan 30 och 60 kvadratmeter, vilket brukar rymmas på taket till de flesta vanliga bostäder. Ett sådant system ligger på cirka 5–10 kW. Det är sällan värt att bygga anläggningar med solceller som är mindre än så, eftersom det kostar en del att installera dem.


Den som har större ytor att bygga solceller på, bör ha i åtanke att säkringen på en fastighet kan ha vissa begränsningar. Om huvudsäkringen inte är anpassad för en solcellsanläggning i den storlek man tänkt sig, kan det finnas möjlighet att via elnätsbolaget byta upp huvudsäkringen till en i lämpligare storlek. Det finns en formel som kan användas för att ta reda på hur stort ett solcellssystem som får plats med en viss säkring. 1,73 * 400V * huvudsäkringens storlek, ger en uppskattning för vad maxeffekten för ens solcellssystem kan vara. Till exempel skulle en bostad med en huvudsäkring på 20 A ge en maximal kapacitet för solcellsanläggningen på nästan 14 kW. Det går även att utöka den effekten genom överdimensionering av solcellseffekten i relation till den växelriktare man har.

Senaste inlägg

Visa alla

Vilka är fördelarna med Garos laddstationer?

När du använder dig av en användarvänlig laddstation från från Garo och kan du vara säker på att din bil dessutom laddar både snabbt och säkert. Laddaren erbjuder dessutom dynamisk lastbalansering och

Comments


bottom of page