top of page

Hur lång tid tar det att tjäna in investeringen för solceller?

Det finns många faktorer som spelar in när det gäller återbetalningstiden för solcellsanläggningar. Det beror bland annat på hur effektiva de är, hur mycket anläggningen kostat, kostnad för underhåll, och huruvida du kan sälja delar av ett elöverskott.


I vissa fall kan en solcellsinvestering vara lönsam redan från början, till exempel för den som kan använda bolånet för att betala installationen av solceller. Om det sänker elkostnaderna för hemmet mer än vad lånet kostar är det lönsamt från dag ett.


En förenklad beräkning för återbetalningstiden kan se ut såhär: ett solcellssystem som genererar 10 kW kostar mellan 160 000 – 180 000 kronor, utan investeringsstöd. Med avdrag för ROT landar kostnaderna på ungefär 145 000 – 165 000 kronor. En välplanerad solcellsanläggning i den storleken kan generera upp till cirka 10 000 kWh årligen. Det skulle innebära en möjlighet att spara en bra bit över 10 000 kronor varje år, genom både ett lägre elpris och genom att sälja elöverskottet. I ett sådant exempel skulle investeringen i solceller ha betalt sig själv inom cirka 9-12 år.

Senaste inlägg

Visa alla

Vilka är fördelarna med Garos laddstationer?

När du använder dig av en användarvänlig laddstation från från Garo och kan du vara säker på att din bil dessutom laddar både snabbt och säkert. Laddaren erbjuder dessutom dynamisk lastbalansering och

Comentarios


bottom of page