top of page

Går det att söka bidrag eller stöd för solceller?

För den som bor i en villa finns det två olika sätt att söka stöd för sin solcellsinvestering. Dels finns ROT-avdraget, dels det statliga stödet för installation av solceller.


Den som väljer att göra ROT-avdrag kan få vanligen beräknas få tillbaka runt 9% av den ursprungliga kostnaden för att investera solcellerna. Det är en uppskattad siffra, baserad på det trettioprocentiga skatteavdrag som kan göras på kostnaden för arbetet under installationen. Eftersom denna arbetskostnad i sin tur kan uppskattas vara ungefär 30% av den totala investeringskostnaden för solcellerna, landar avdraget i slutändan alltså på runt 9%.


Det statliga investeringsstödet innebär ett engångsbelopp på 20% av installationskostnaderna. Det gäller både kostnad för själva anläggningen, plus arbetskostnader under installation.


Man behöver dock välja endast ett av stöden, då det inte är möjligt att få båda. Det medför att det i de flesta fall är rekommenderat att ansöka om statligt investeringsstöd för den som planerar att installera solceller. Det finns dock en möjlighet att först ansöka om ROT-avdrag under tiden då man väntar på besked om investeringsstöd. Det får man då återbetala om man sedan skulle få sin ansökan om investeringsstöd godkänt. Värt att tänka på är att en ansökan kan innebära en viss kötid, så det är bra att ansöka tidigt.

Senaste inlägg

Visa alla

Vilka är fördelarna med Garos laddstationer?

När du använder dig av en användarvänlig laddstation från från Garo och kan du vara säker på att din bil dessutom laddar både snabbt och säkert. Laddaren erbjuder dessutom dynamisk lastbalansering och

Comments


bottom of page