top of page

Går det att sälja solel?

Det är vanligt att en solcellsanläggning vid en bostad producerar större mängder el än vad som förbrukas i hemmet. Särskilt under de varma sommarmånaderna kan överskottet bli påtagligt. När det sker, går den överflödiga elen ut på elnätet och kan säljas till elbolaget.


Det är värt att lägga lite tid på att ta reda på hur mycket olika elbolag betalar för att köpa elen, eftersom det kan variera en hel del. Det är även klokt att hålla sig uppdaterad kring hur mycket elbolagen betalar, för att kunna byta om prisnivåerna förändras. Då gäller det att hålla koll på eventuella bindningstider och liknande.


När man säljer el får man dessutom möjlighet till reducerad skatt på 0,6 kronor per kWh. Den reduceringen kommer automatiskt på deklarationen och leder i praktiken till att det är ungefär lika mycket värt att använda elen själv, som att sälja den till ett elbolag.


Det finns många gånger även möjlighet att sälja certifikat eller ursprungsgarantier för den el som producerats av ens solcellsanläggning. Dessa är till för att slutkunderna ska kunna spåra elens ursprung och säkerställa att den kommer från förnybara källor.

Senaste inlägg

Visa alla

Vilka är fördelarna med Garos laddstationer?

När du använder dig av en användarvänlig laddstation från från Garo och kan du vara säker på att din bil dessutom laddar både snabbt och säkert. Laddaren erbjuder dessutom dynamisk lastbalansering och

Kommentare


bottom of page