top of page

Takbyte inför solcellsinstallation: Allt du behöver veta

Att installera solceller blir allt vanligare som ett sätt att minska energikostnader och bidra till en hållbar framtid. Många väljer att kombinera solcellsinstallation när de ändå måste byta tak medan arbetskraft och utrustningen är på plats. För våra kunder erbjuder vi en helhetslösning genom att samarbetar med Dala Trähus som kan utföra takbytet om takets skick inte är optimalt innan installation av solceller.

Takbyte inför solcellsinstallation
Takbyte och solcellsinstallation på en villa

Här går vi igenom vad du bör tänka på när det gäller att takbyte inför solcellsinstallation:


Varför byta tak innan solcellsinstallation?

Livslängd: Solceller har en livslängd på cirka 25-30 år, och det är idealiskt att taket har en liknande livslängd för att undvika kostsamma och komplicerade takbyte under solcellernas livslängd.


Bärförmåga: Solpaneler och monteringsmaterialet väger en del och ditt tak måste kunna bära denna extra vikt. Ett äldre eller skadat tak kanske inte har tillräcklig bärförmåga.


Täthet: Ett nytt tak minskar risken för läckage och andra problem som kan eventuellt uppstå med ett äldre tak.


När är taket för gammalt?

Ett taks ålder och skick är avgörande för om det behöver bytas innan solceller installeras. Här är några riktlinjer baserat på olika takmaterial:

  1. Tegeltak: Tegel kan hålla upp till 50 år eller mer men om ditt tegeltak är över 20-30 år gammalt är det värt att inspektera det noggrant. Spruckna eller saknade tegelpannor kan indikera att det är dags för en renovering.

  2. Betongpannor: Dessa har en livslängd på ungefär 30-50 år. Precis som med tegeltak bör du inspektera för sprickor och slitage.

  3. Plåttak: Ett plåttak kan hålla mellan 40 och 70 år beroende på material och underhåll. Rost eller synligt slitage kan vara tecken på att ett byte är nödvändigt.

  4. Papptak: Dessa har den kortaste livslängden, omkring 20-30 år. Ett äldre papptak bör definitivt bytas ut innan solceller installeras.


Att byta tak innan solcellsinstallationen är en investering som säkerställa att ditt tak håller minst lika länge som solcellernas livslängd. Om taket behöver bytas efter installationen måste solpanelerna först demonteras för renoveringen eller takbytet och sedan monteras upp igen som kan vara både tidskrävande och dyrt. Ett nytt tak tillsammans med solceller kan dessutom minska energikostnader och öka husets värde.


Dala Trähus har lång erfarenhet inom byggbranschen och genom att anlita oss på DT energi för solcellsinstallationen får du en helhetslösning som minskar behovet av att koordinera flera entreprenörer. Detta sparar tid och minimerar risken för kommunikations missförstånd. Kontakta oss idag för en kostnadsfri offert.Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page